Werkdruk in de uitzendbranche

1 december, 2017

Werkdruk in de uitzendbranche

Heb jij het ook zo druk? Dikke kans. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat veel van jullie meer dan 40 uur werken en soms best gespannen thuis komen. Goed om daar even bij stil te staan.

 

Overwerken, waarom zou je?

Meer uren draaien dan er in je contract staan is voor de meesten heel normaal. Sterker nog, het kan best zijn dat in je arbeidsovereenkomst is opgenomen dat dit binnen redelijke grenzen van je verwacht mag worden. Dan hoeft er ook geen extra vergoeding tegenover te staan. De redenen om over te werken variëren.

Denk aan:

  • Laten zien dat je je nek uitsteekt om hogerop te komen
  • Deadlines en targets willen halen
  • Betrouwbaar en toegewijd over willen komen
  • Het werk niet los kunnen laten na werktijd

In de uitzendbranche ontkom je in ieder geval niet aan de deadlines en targets. Je hebt meestal stevige concurrentie en klanten en kandidaten die op je rekenen. Al ben je nog zo georganiseerd, een kandidaat die zich terugtrekt vlak voor een gesprek bij de klant zorgt ervoor dat je nog even stevig aan de bak moet. En dat lukt niet altijd binnen de contracturen. 1 op de 5 recruiters, consultants en intercedenten in ons onderzoek geven aan tot wel 7,5 uur per week over te werken. Dat is bijna een volle werkdag. Voor de vestigingsmanagers ligt dat percentage met 29% nog hoger.

 

Maar is dat erg?

Nee, een paar uur extra draaien hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Zeker wanneer je je werk leuk vindt. Wat wij opvallend vinden is dat in ons onderzoek bijna een vijfde van de recruiters, consultants en intercedenten aangeeft regelmatig gespannen thuis te komen. Van de vestigingsmanagers die meededen was dit voor 14 procent het geval en gaf nog eens 14 procent aan dat dit zelfs dagelijks het geval is. Dan durven wij de voorzichtige conclusie te trekken dat de druk van het werk vrij hoog is. En dat is iets waar je alert op moet zijn.

 

Gevolgen van spanning

Een beetje spanning zorgt ervoor dat je focus hebt en scherp blijft. Deadlines en targets helpen dan om goed in je werk te zitten en te presteren. Let er wel op dat je ook weer ontspant, zodat je niet de hele tijd ‘aan’ staat. Als je merkt dat je werkplezier minder wordt, je minder creatief bent en minder efficiënt werkt dan is het tijd om even na te gaan of je echt nog wel zo lekker bezig bent.

 

Beroepen met de hoogste werkdruk

Dat managers in de uitzendbranche spanning ervaren lijkt niet zo gek. Volgens onderzoek van het CBS hebben managers in de zakelijke dienstverlening samen met koks, artsen en juristen de grootste kans op een hoge werkdruk. In dit onderzoek wordt werkdruk uitgelegd als het gevolg van extra hard of heel snel moeten werken of heel veel moeten doen. Managers in de zakelijke dienstverlening geven aan dat de werkdruk vooral komt door de hoeveelheid werk. Als zakelijke dienstverlener, zoals arbeidsbemiddelaar, ervaar je net iets minder werkdruk. Maar ook bij deze groep is het met name de hoeveelheid werk die de druk veroorzaakt.

 

Zielsgelukkig met een beetje druk

Een hoge werkdruk betekent natuurlijk niet dat je niet gelukkig bent in je werk. Veel mensen hebben die druk juist nodig en krijgen er energie van. Zolang de spanning gezond is en het je lukt voldoende te ontspannen, dan kun je genieten van een baan waarin je je in ieder geval nooit hoeft te vervelen.

 

Voor Armslag geschreven door Evelien ten Duis
www.evelientenduis.nl

*Dit onderzoek van Armslag werd geheel anoniem uitgevoerd. Wij vroegen de respondenten niet om hun naam of om het bedrijf waar zij werken. Zo geven we een zo eerlijk mogelijk beeld van het werken in de uitzendbranche, zonder dat sociaal wenselijke antwoorden dit beeld vertroebelen.


Deel dit artikel