10 tips voor ontspannen studeren

18 oktober, 2017

10 tips voor ontspannen studeren

Voor veel mensen betekent studeren stress. Er lang tegenop zien, zenuwachtig worden als de deadline dichterbij komt en vervolgens in blinde paniek aan het stampen slaan. Stress zorgt voor minder concentratie en je slaat kennis minder goed op, terwijl je juist goed informatie onthoudt als je ontspannen bent. Daarom: deze tips om je op een relaxte manier de stof eigen te maken.

 

1. Maak een planning

Ja, heel voor de hand liggend, maar het is dan ook lekker effectief. Ook als je niet de wereld aan tijd hebt helpt een planning je met het vinden van rust tijdens het studeren. Neem elke keer als je ervoor gaat zitten even een paar minuten om met jezelf af te spreken wat er aan het eind van de sessie in moet zitten en schrijf dat voor jezelf per punt op. Het is wetenschappelijk bewezen dat je zo meer en beter informatie opslaat.

 

2. Begin op tijd

Nog voor de hand liggender: begin op tijd met leren en haal de Armslag deadlines met gemak. Of je nu in de brugklas zit of een MBA volgt  of voor het SEU opgaat, dit blijft een lastige. Als de druk nog niet hoog is zijn er vaak teveel andere dingen waar je liever je tijd aan besteedt. Maar de rust die op tijd beginnen het met zich meebrengt is een goede incentive om het toch weer eens te proberen.

 

3. Focus op de bomen, niet op het bos

Een naadloze aansluiter op de winst van een planning. Door steeds bezig te zijn met een overzichtelijk stukje van de stof heb je meer aandacht voor dat onderdeel. En dat helpt weer om het makkelijker onder de knie te krijgen. Byebye stress, hello ontspanning.

 

 4. Concentreer je

Stress geeft, zoals gezegd, je concentratie niet bepaald een boost. Terwijl concentratie wel heel goed werkt als stresspreventie. Het is dus een kwestie van concentreren voor je gaat stressen. Makkelijker gezegd dan gedaan, voor de meesten. Mocht het voor jou een uitdaging zijn om je goed te focussen tijdens het studeren, zorg dan voor omstandigheden die je helpen. Voorkom afleiding, zorg dat je in een actieve houding zit (liefst niet liggend op de bank dus) en accepteer dat je soms je aandacht verliest. Blijf dan niet dwangmatig naar je boek of je scherm staren, maar haal jezelf er even helemaal uit. Zet een kop koffie, ga even naar de wc of loop even naar buiten.

 

5. Test je kennis

Niets geeft meer rust dan te weten dat je goed bezig bent. Maak dus gebruik van onze proeftoetsen. Je kunt ook tijdens het lezen zelf vragen bedenken, inclusief goede antwoorden en instinkers. Zijn er anderen die met dit onderwerp bezig zijn? Vraag dan of zij hetzelfde doen en stuur elkaar de vragen toe. Hetzelfde onderzoek dat een planning bepleit heeft namelijk uitgewezen dat dit dé manier is om de stof er goed in te krijgen. Veel beter dan door stukken tekst te markeren of samen te vatten. Heb je leuke vragen of instinkers inclusief goede antwoorden?  Mail deze gerust naar Armslag: info@armslag.nl

 

6. Zorg voor genoeg rust 

Een uitgerust hoofd neemt meer kennis in zich op. Door goed te slapen verbetert je geheugen en gaat het studeren dus soepeler. Een middagdutje kan wonderen doen op een studiedag. Tijdens een onderzoek verbeterde het geheugen van testpersonen met 20% na een dutje van 100 minuten. Rust haal je natuurlijk niet alleen uit slaap. Plan met jezelf tijdens het studeren steeds een pauze in. Niemand heeft een oneindige aandachtspanne. Het is beter om even met je hoofd uit de studie te gaan voordat je concentratie wegzakt.

 

7. Can do mentaliteit

Start elke keer als je gaat studeren met het gevoel dat het je gaat lukken. Zie je het even somber in? Zet alles dan even goed op een rijtje. Pak je planning erbij. Denk in mogelijkheden en niet in obstakels. Zelfs als het echt niet in zit om álles door te nemen, breng in kaart wat je wél kunt leren. Liever de helft goed en met aandacht geleerd dan in panische staat door de berg heen gescand.

 

8. Eyes on the prize

Leren voelt vaak als een moetje. Zelfs als het gaat om een onderwerp waar je je in interesseert. Op het moment dat er een test en een deadline aan vast zit is het lastig om het nog als super interessant te ervaren. Merk je dit bij jezelf? Neem dan even afstand en sta stil bij het hogere doel. Dat is niet het halen van de toets, maar het begrijpen waar het onderwerp over gaat. En de kennis kunnen gebruiken voor je ontwikkeling of je (toekomstige) baan. Dit helpt je om niet tegen heug en meug door de informatie heen te worstelen, maar om het ontspannen tot je te nemen.

 

9. Frisse lucht

Een wandeling in de buitenlucht helpt je met studeren. Helemaal als je de natuur in gaat. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat buiten in de natuur zijn wonderen doet voor je korte termijngeheugen, je stresslevels en mentale energie. Door te wandelen verbeter je je concentratievermogen. Dus maak tijdens je middagpauze tijd vrij om een ommetje te maken. Dan ben je een studeermachine als je weer aan de bak gaat.

 

10. Beweging

Met sporten maak je endorfine aan, wat je een gelukkig gevoel geeft en helpt ontspannen. Het valt dus aan te raden om bijvoorbeeld je studiedag te beginnen met drafje door het park. Zo start je ontspannen en met je volle aandacht aan het leren. Let op: rennen om de trein te halen geldt niet als beweging in deze zin.

Alle tips gevolgd, maar begint de druk richting de deadline toch op te lopen? Dat kán nuttig zijn. Lees onze volgende blog over de voordelen van studeren onder (een beetje) druk.

 

Voor Armslag geschreven door Evelien ten Duis
www.evelientenduis.nl


Deel dit artikel