De voordelen van studeren onder (een beetje) druk

1 november, 2017

De voordelen van studeren onder (een beetje) druk

Meestal is studeren niet het enige dat je te doen hebt. In de blog 10 tips voor ontspannen studeren lees je hoe je je stressvrij door het examenmateriaal heen worstelt. Maar aangezien je targets op je werk niet vanzelf aangetikt worden, je Netflix-serie zichzelf niet kijkt en die kroegavondjes zonder jou aanzienlijk minder leuk zijn wil het studeren nog wel eens blijven liggen. Geen probleem! Studeren onder druk heeft namelijk ook voordelen.

Druk zorgt ervoor dat je lichaam stresshormonen aanmaakt. Bij het woord stress hoef je niet meteen in paniek te schieten. Te veel en te lang in de stress zitten valt af te raden, maar lichte stress heeft een aantal belangrijke functies die je juist kunnen helpen bij het presteren.

 

Focus

Waar het geen-zin-gevoel of het nog-even-dit-kattenfilmpje-syndroom belangrijke belemmeraars zijn tijdens een studiedag, zorgt wat druk voor een ruggengraat. Voel je de zenuwen toenemen richting het examenmoment? Dan lukt het ineens wel om Facebook meteen weer te sluiten als je er per ongeluk toch op belandt. Lichte stress zorgt voor focus. En dat helpt je bij het bereiken van je doel. Door de druk lukt het je echt aandacht te hebben voor de examenstof. Goed bezig!

 

In opperste staat van paraatheid

Toen we nog in een hertenvel over de vlakte slopen om mammoeten neer te halen was onze interne alarmcentrale van levensbelang. Het hielp ons alert te zijn en bij gevaar in de aanval te gaan of op de vlucht te slaan. Omdat we nu aanzienlijk minder last hebben van sabeltandtijgers gaan de alarmbellen rinkelen bij andere situaties. Zoals bij een naderend SEU-examen. De stoot energie die vrij komt kun je heel goed gebruiken om alle informatie in je op te nemen.

 

Lichte stress geeft je energie

Als je druk ervaart begint je lijf stresshormonen vrij te geven. En daar krijg je energie van die je helpt langer door te leren. Als je nog zeeën van tijd hebt wil je nog wel eens toegeven aan je moeheid. Maar als het een kwestie van erop of eronder wordt werk je het ene na het andere hoofdstuk af. Geen mens heeft een oneindige stroom energie. Zit je al uren geconcentreerd te werken en dwaalt je gedachte af? Dan neem je waarschijnlijk weinig kennis meer op. Rust helpt je om de opgenomen informatie een plek in je hersenen te geven.

 

Je hersenen staan aan

Vanuit het holbewoner-principe komen je zintuigen op scherp te staan als je lichaam in de stress-stand komt. Je ademt sneller en je hersenen krijgen zo meer zuurstof. Dit helpt om een cognitieve prestatie te leveren. Zo kun je op een hoger niveau presteren. Je werkt sneller en efficiënter en je hebt een verhoogde concentratie.

 

Kortom

Het is belangrijk om bewust de tijd te gebruiken die je nog gegeven is voor de deadline. Door je te realiseren wat de druk voor je kan betekenen en hier de voordelen uit te slepen lukt het je om de stof in je hoofd te krijgen voor je examen. Ook (of juist!) als de druk oploopt. Verwar dus de stress die vrijkomt bij druk niet met blinde paniek, maar profiteer er juist van. En nu snel aan de studie!

 

Voor Armslag geschreven door Evelien ten Duis
www.evelientenduis.nl


Deel dit artikel