Doorgroeien als recruiter of intercedent: 7x inspiratie

26 september, 2018

Doorgroeien als recruiter of intercedent: 7x inspiratie

Als recruiter of intercedent zet je je volledig in voor de carrière van anderen. Maar hoe zie jij je eigen loopbaan voor je? Weet je al waar jij naartoe wilt groeien? Hierbij inspiratie uit de cv’s van voormalig recruiters en intercedenten uit de uitzendbranche. Deze zijn grofweg te verdelen in zeven categorieën. Je kan in ieder geval alle kanten op!

 

De senior recruiter

Deze recruiter of intercedent is helemaal goed terecht gekomen in de arbeidsbemiddeling. Senior recruiter word je niet zomaar. Bij de meeste uitzendorganisaties zijn er duidelijke doelen die je moet behalen. De senior recruiter heeft zijn sporen verdiend. Vaak komen er extra taken bij deze rol, zoals het begeleiden van junior recruiters of meer salesgerichte activiteiten.


De recruitment manager of team lead

Naast een talent voor werving en selectie weet deze recruiter ook nog koers te zetten, taken te delegeren, te werken aan de ontwikkeling van mensen en een team gemotiveerd te houden. Waar de ene manager dan wel team lead nog met twee benen in het wervingsproces staat, staat de andere daar wat verder vanaf. Deze faciliteert dan vooral het team, zodat het zijn werk goed kan doen.

 

De corporate recruiter

Deze recruiter of intercedent heeft bij verschillende bedrijven een kijkje in de keuken genomen en besloten dat het tijd is commitment aan te gaan met één partij. Vaak binnen een HR-afdeling, bijvoorbeeld bij één van de klanten, werft deze recruiter uitsluitend voor het bedrijf waar hij werkzaam is. Het soort functies waarvoor hij personeel zoekt is daarom meestal heel divers. Van programmeur tot front-officemedewerker en van communicatiemanager tot iemand voor de technische dienst.

 

De HR-medewerker of -manager

Het wervingsproces smaakt voor deze recruiter of intercedent naar meer. Hij verdiept zich dan ook verder in de Human Resources. Dit kan bij allerlei verschillende bedrijven. Sommigen gaan aan de slag op de HR-afdeling binnen dezelfde uitzendonderneming, maar anderen komen terecht in de horeca, de staalindustrie of bij een bank. Eigenlijk is er geen branche te bedenken of er is wel personeelswerk in te vinden.

 

De accountmanager

De echte commerciële tijgers zetten hun tanden nog dieper in de sales. Als accountmanager onderhoud je contact met klanten, maar ben je meestal ook verantwoordelijk voor new business. Potentiële klanten benaderen dus én deze ‘binnen harken’. Een stevige set verkoopvaardigheden is gewenst.

 

De ondernemer

Deze komt in vele vormen. Zo heb je de recruiter of intercedent die voor zichzelf begint in het uitzend vak. Ook een coaching bedrijf als vervolgstap past goed na al die ontwikkelingsgesprekken met kandidaten. Maar zeker niet ongebruikelijk: de recruiter of intercedent die een bedrijf start op een totaal ander vlak en bijvoorbeeld de draad van de studierichting weer oppakt.

De marketingstudent start als marketeer, de recruiter met een media-achtergrond begint een media & entertainmentbureau, iemand die Nederlands heeft gestudeerd start als copywriter en de voormalig rechtenstudent betreedt freelance het juridische pad.

 

De consultant

De kunst van het adviseren in de werving en selectie bevalt deze recruiter of intercedent zo goed dat hij zich in zijn volgende baan helemaal op de consultancy stort. Dit kan in allerlei branches. Zo bestaan er investeringsadviseurs met een achtergrond in de uitzendwereld, maar ook HR consultants of IT consultants. Deze recruiter of intercedent is er in ieder geval goed in om de zaken van een afstandje te bekijken en zinnige adviezen te geven om bedrijven te helpen ontwikkelen.

 

Of: geen van bovenstaande

Ook gezien: recruiters of intercedenten die leraar worden, medewerker learning and development, supermarktmanager of shopmanager in de telecom. De conclusie die we mogen trekken is dat je met een achtergrond in de recruitment alle kanten op kan.

Dat lijkt logisch. Je kan commercieel denken, bent mensgericht en hebt geleerd je eigen winkel draaiende te houden. Kortom, je bent van alle markten thuis. Ga dus bij jezelf te rade waar jouw talent ligt binnen je baan. Ontdek welke vervolgstap bij jou past en groei door naar een functie die je op het lijf geschreven is!

 

Voor Armslag geschreven door Evelien ten Duis
www.evelientenduis.nl


Deel dit artikel