Arbeidsdiscriminatie

13 maart, 2019

Arbeidsdiscriminatie

De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt toezicht op arbeidsdiscriminatie op de werkplek. Door een geplande wetswijziging heeft het team Arbeidsdiscriminatie van de Inspectie SZW straks ook toezicht op arbeidsdiscriminatie tijdens het werving- en selectieproces. Vooruitlopend op deze wetswijziging zijn zij al bezig met verkennende inspecties bij werkgevers en intermediairs.

Waarom is het zo’n ingewikkelde kwestie?

“Kun je mij een uitzendkracht leveren die minder gaat verdienen dan het wettelijk minimumloon.”

Als je als recruiter dit verzoek krijgt, dan is het antwoord heel makkelijk: “Nee, dat kan ik niet.”

Het is bij wet verboden om iemand onder het wettelijk minimumloon te betalen.

Maar het is ook wettelijk verboden om te discrimineren.
Toch blijkt het veel lastiger nee te zeggen op een verzoek om iemand van een bepaald geslacht, leeftijd of etniciteit te leveren.

Wat iedereen van een discriminerend verzoek of aannamebeleid vindt is onbelangrijk.
Je debatteert ook niet eindeloos over het verzoek om jouw uitzendkracht onder het wettelijk minimumloon te betalen.
Hetzelfde zou moeten opgaan voor discriminatie.

 

Wat doet de wet voor ons?

Bedrijven worden verantwoordelijk voor hun aannamebeleid. Door bijvoorbeeld ‘mystery guests’ in te zetten, wordt door de Inspectie SZW getackeld welke bedrijven op discriminerende gronden sollicitanten weigeren. Informatie over deze geplande wet kan je hier vinden.

 

Wat kun jij doen?

De ABU heeft het Meldpunt discriminerende verzoeken opgericht. Discriminerende verzoeken kun je hier anoniem melden. Dit meldpunt is niet alleen voor ABU-leden maar ook voor NBBU-leden en de gehele branche.

 

Wat doet de ABU voor je?

De website www.werkjijmeezegnee.nl is een plek van de ABU waarop informatie te vinden is. Hier ontdek je hoe je discriminerende verzoeken herkent en krijg je tips over hoe je hiermee kunt gaan. Deze site is trouwens voor iedereen beschikbaar. Ook niet ABU-leden kunnen er dus gebruik van maken.

 

Wat doet de NBBU voor je?

De NBBU heeft uitgebreide informatie staan op haar website Discriminatie advies en aanpak. Daar kan je handige tips, informatie, posters en formulieren vinden.


Deel dit artikel